Αυτοφροντίδα και διατροφή!
Share this
Πως σχετίζεται η αυτοφροντίδα με την διατροφή;
Αυτοφροντίδα είναι όλες οι ενέργειες που κάνουμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Για την διατήρηση της υγείας μας και σίγουρα την πρόληψη και αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών.
Είναι κοινώς αποδεκτό, πως η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην φροντίδα του εαυτού μας. Παρόλα αυτά για τους περισσότερους η σχέση με το φαγητό είναι μία σχέση αγάπης και μίσους.
Διάβασε επίσης: “Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος;”
Αλήθεια, τι σημαίνει για σένα να αγαπάς το φαγητό;
Ξέρω πολλούς που θα απαντούσαν “Μα εγώ το φαγητό το αγαπώ πολύ, μ αρέσει και τρώω πολύ μάλιστα”. Και αφού αφήσεις αυτό το χαμογελάκι που σου ήρθε αυθόρμητα, σκέψου: Πόσο υγιές είναι να τρως πολύ; Η σύγχυση εδώ συμβαίνει καθώς το φαγητό το θεωρούμε διασκέδαση. Ναι, όντως είναι διασκέδαση αλλά πέρα από αυτό, το φαγητό είναι και θρέψη. Όπου θρέψη είναι η διαδικασία κατά την οποία ένας οργανισμός χρησιμοποιεί την τροφή για να υποστηρίξει την ζωή του και να διαμορφώσει την ποιότητα της.
Το κλειδί λοιπόν, για σωστή θρέψη και για μια υγιή σχέση με το φαγητό δεν μπορεί παρά να είναι μια ισορροπημένη διατροφή.
Τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής είναι πάρα πολλά τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Βασικές αρχές αυτής είναι τόσο η ποικιλία όσο το μετρό. Τι μας δίδαξαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι; «Μέτρον Άριστον» ( Κλεόβουλος ο Λίνδιος 6ος αιω.π.Χ., να αποφεύγουμε τις ακρότητες και να τηρούμε το μέτρο στη ζωή μας.
Διάβασε επίσης: “Το πράσινο τσάι καίει το λίπος!” Μύθος ή Αλήθεια;
Σε αυτό το άρθρο όμως δεν θα μιλήσουμε τόσο για τις επιλογές της διατροφής, τις οποίες μπορείς να βρεις παντού εδώ μέσα, αλλά για πρακτικές συμβουλές τις οποίες ακολουθώντας τες μπορείς να έχεις μία ισορροπημένη διατροφή.
-
Ο κανόνας 80/20 .
Ένας κανόνας εφαρμόσιμος σε πάρα πολλά πράγματα! Όσον αφορά την διατροφή φρόντισε όταν επιλέγεις να φας κάτι να είναι όσο πιο υγιεινό γίνεται. Όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, γι’ αυτό θα σε βοηθήσει ο κανόνας 80/20. Προσέχοντας το 80% της διατροφή σου να είναι υγιεινές επιλογές, έχεις ένα περιθώριο 20% να φας ότι θες από ό,τι δεν είναι υγιεινό και πίστεψέ με είναι αρκετά μεγάλο ποσοστό.
2. Αυτοπαρατήρηση.
Πολύ απλά παρατήρησε τον εαυτό σου. Ένας τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι πριν από κάθε γεύμα βαθμολόγησε την πείνα σου.
Σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10 όπου 1 σημαίνει ότι δεν πεινάς καθόλου και το 10 ότι πεινάς πάρα πολύ. Σκέψου που βρίσκεσαι και με βάση αυτό σχεδιάσε το γεύμα σου.
Διάβασε επίσης: 10 λόγοι για να βάλεις τα όσπρια στην διατροφή σου.
Είναι απόλυτα κατανοητό πως, αν διαπιστώσεις ότι βρίσκεσαι στο 10 και είναι 10:00 το βράδυ, ένα τοστάκι και μία σαλάτα ή κάτι όπως μία τορτίγια με λίγο τυράκι και σαλάτα σίγουρα δεν θα σε καλύψουν και τότε είναι OK να φας κάτι παραπάνω. Αν αυτό σου συμβαίνει συνέχεια και πάλι η αυτοπαρατήρηση θα σε βοηθήσει. Κρατώντας ένα ημερολόγιο διατροφής, το οποίο δεν είναι απαραίτητο να το κρατάς κάθε μέρα, περισσότερο όμως τις μέρες που πεινάς πάρα πολύ, θα σου είναι απαραίτητο. Αυτό γιατί καταγράφοντας τι έχεις φάει όλη μέρα θα διαπιστώσεις που έχεις κάνει λάθος. Τι έφαγες και τώρα πεινάς ή πιο σωστά τι ΔΕΝ έφαγες και τώρα πεινάς. Το να ακούς το σώμα σου, με το να προσδιορίσεις το πόσο πεινάς είναι ένα βασικό βήμα αυτόφροντίδας στο θέμα της διατροφής.
3. Φάε συνειδητά!
Σίγουρα το έχεις ακούσει πολλές φορές αλλά πάμε να δούμε, τι σημαίνει αυτό; Είναι απλό το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απολαύσεις κάθε μπουκιά. Έχουμε όλοι συνηθίσει να τρώμε γρήγορα και είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς τους ρυθμούς της ζωής μας. Αυτό που σου λέω δεν είναι εύκολο αλλά μια τεχνική για να το καταφέρεις είναι: Να μην γεμίζεις το πιρούνι σου με φαγητό αν δεν έχεις καταπιεί την μπουκιά που μασάς. Χα! Αν έχεις μάθει να τρως γρήγορα, είναι λογικό, θα σου φανεί βουνό. Ακόμα όμως και μια μικρή προσπάθεια θα σε βάλει σιγά σιγά στον κόσμο της ενσυνείδητης διατροφής.
Να θυμάσαι, στόχος δεν είναι η τελειότητα αλλά να αποκτήσεις μια υγιή σχέση με το φαγητό.
Μέσα από αυτές τις μικρές αλλαγές θα αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και αυτοπεποίθηση απέναντι στο φαγητό. Τι πιο σημαντικό από τα δικά σου συναισθήματά; Άλλωστε αυτός δεν είναι και ο σκοπός της αυτόφροντίδας;
Διάβασε επίσης: Κάψιμο λίπους και πως θα το πετύχω!
Ξεκίνα και μην αμφιβάλλεις κάθε ενέργεια προς το καλύτερο είναι επιθυμητή.
