Παγωτό Γιαούρτι στο μικροσκόπιο!

Το παγωμένο γιαούρτι, με βάση όντως το γιαούρτι, είναι πολύ κοντά με παγωτό, με τη διαφορά ότι φτιάχνεται από γάλα και όχι από κρέμα γάλακτος. Τα κύρια συστατικά του είναι το γάλα, η ζάχαρη και βακτήρια όπως τα Lactobacillus bulgaricus and Streptococcus thermophilus. Πολλές εμπορικές μάρκες περιέχουν επίσης βελτιωτικά γεύσης και σταθεροποιητές γεύσης και υφής. Η βιομηχανική του παρασκευή συνίσταται με μίξη γάλακτος και ζάχαρης, με ακόλουθη παστερίωση και μετέπειτα προσθήκη των βακτηρίων του γιαουρτιού. Το μείγμα αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για 4 ώρες, πριν ψυχθεί πλέον. Για το λόγο αυτό, η διατροφική του σύσταση διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του γάλακτος που χρησιμοποιείται, τις γλυκαντικές ουσίες και τα βελτιωτικά γεύσης στο μείγμα. Προφανώς, αν έχει παρασκευαστεί με αποβουτυρωμένο γάλα θα έχει και λιγότερες θερμίδες/λίπος. Επίσης, το τι θα βάλεις από πάνω (σ.σ. toppings) επιβαρύνει περαιτέρω το σύνολο θερμίδων, λίπους, σακχάρων που θα προσλάβεις.

Το παγωμένο γιαούρτι συνήθως περιέχει λιγότερες θερμίδες από το παγωτό. Το παγωμένο γιαούρτι μπορεί να έχει και κάποια οφέλη, σε σύγκριση με άλλα παγωμένα επιδόρπια. Ειδικότερα, όπως και το κοινό γιαούρτι, κάποια παγωμένα γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά βακτήρια με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στο έντερο. Βέβαια, τα ευεργετήματα τους εξαρτώνται από το αν έχουν επιβιώσει της βιομηχανικής παρασκευής. Αν π.χ. τα βακτήρια έχουν προστεθεί πριν την παστερίωση του γάλακτος, πιθανότατα θα έχουν καταστραφεί. Θεωρείται ότι ακόμα και η κατάψυξη καταστρέφει μεγάλο αριθμό προβιοτικών βακτηρίων, αν και υπάρχουν αναφορές για το αντίθετο. Αναζήτησε στη συσκευασία τον ισχυρισμό «ζωντανές καλλιέργειες», για να δεις αν περιέχει αυτό το παγωμένο γιαούρτι προβιοτικά.

Αν όντως αυτό που κρατάς περιέχει προβιοτικά, το επιδόρπιό σου θα έχει πιθανότατα και λιγότερη λακτόζηΚι αυτό, γιατί τα βακτήρια καταναλώνουν ένα μέρος της περιεχόμενης λακτόζης και μειώνουν το ποσοστό της ανά μερίδα, κάτι που κάνει το επιδόρπιο πιο φιλικό σε όσους έχουν δυσπεπτικά προβλήματα από την κατανάλωση λακτόζης/γαλακτοκομικών. Επίσης, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, το παγωμένο γιαούρτι περιέχει μια καλή ποσότητα ασβεστίου και πρωτεΐνης, όπως όμως έχει και το συμβατικό γιαουρτάκι.

Είναι καλύτερο από το παγωτό;

Αν προσπαθείς να… γλιτώσεις θερμίδες, το παγωμένο γιαούρτι περιέχει λιγότερες θερμίδες από το παγωτό. Εκτός βέβαια, αν  πάρεις πολύ μεγάλη μερίδα και το γαρνίρεις με ό,τι γλυκό βρεις μπροστά σου! Από τη στιγμή που φτιάχνεται από γάλα –και όχι από κρέμα γάλακτος, όπως το παγωτό– το παγωμένο γιαούρτι περιέχει λιγότερο λίπος. Δυστυχώς όμως, οι παρασκευαστές συχνά αναπληρώνουν αυτήν την απουσία λίπους με ζάχαρη. Με άλλα λόγια, το παγωμένο γιαούρτι μπορεί να έχει ακόμα και περισσότερη ζάχαρη από το παγωτό, ειδικά αν μιλάμε για τη εκδοχή του με χαμηλά λιπαρά. Κι αυτό, γιατί η ζάχαρη θα βελτιώσει την κρεμώδη υφή του παγωμένου γιαουρτιού, όταν δεν υπάρχει λίπος. Αν πάλι συνυπολογίσουμε τις γενναίες μερίδες και τα αμέτρητα toppings, κάλλιστα συναγωνίζεται το παγωτό σε θερμίδες, ζάχαρη ή και λίπος (σ.σ. από τα σοκολατένια γαρνιρίσματα).

Είναι όμως καλύτερο και από το συμβατικό γιαούρτι;

Αντίθετα με το κοινό γιαούρτι, το παγωμένο γιαούρτι περιέχει πολλή ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, η ζάχαρη είναι από τα κυριότερα συστατικά του. Η προσθήκη της πριν την ψύξη του προλαμβάνει τη δημιουργία κρυστάλλων και διασφαλίζει κρεμώδη υφή, παρόμοια με αυτήν του παγωτού. Επιπλέον, βελτιώνει τη γεύση απομακρύνοντας την «ξινίλα» του γιαουρτιού, ενώ το παγωμένο γιαούρτι περιέχει σημαντικά περισσότερη ζάχαρη ακόμα και από το κοινό γιαούρτι με προσθήκη ζάχαρης .

Κοινώς, υγιεινό είναι μόνο το σκέτο γιαουρτάκι.

πηγή

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

evimerologio | about | επικοινωνία | onlinediet | όροι χρήσης & προστασία προσωπικών δεδομένων