Γιατί θα πρέπει να σε ακούσω;

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο μας επηρεάζει η γνώμη των άλλων; Όταν ακούς μια άποψη ή έστω ένα κουτσομπολιό, τι είναι αυτό που θα σε κάνει να το πιστέψεις; Πως ξεχωρίζεις το «καλό» με το «κακό» σχόλιο;

Η αλήθεια είναι ότι, είναι καλό να έχεις άποψη το κακό όμως είναι ότι, έχουν όλη από μια. Βέβαια κάνεις δεν λέει να μην ακούς τίποτα και κανέναν, θεμιτό θα ήταν όμως πριν κάνεις μια γνώμη κτήμα σου να αναρωτηθείς πόσο μπορεί να σε βοηθήσει. Διάβασε παρακάτω το τεστ της «τριπλής διύλισης» του Σωκράτη, θα σου φανεί χρήσιμο προκειμένου να φιλτράρεις σωστά κάθε σχόλιο που λαμβάνεις και κυρίως κάθε άποψη που προσπαθεί να σε αλλάξει.

Μια μέρα, εκεί που ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του. Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της «τριπλής διύλισης».

«Τριπλή διύλιση;», ρώτησε με απορία ο γνωστός του.

«Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου, θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις», του εξήγησε ο Σωκράτης, και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

«Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;» – «Εεε…όχι ακριβώς, απλά το άκουσα…» – «Άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα…

Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ. Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου, είναι κάτι καλό;» – «Όχι, το αντίθετο μάλλον…» – «Άρα, θέλεις να μου πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου, αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια.

Παρ’ όλ’ αυτά, μπορείς ακόμα να περάσεις το τεστ, γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο. Αυτό της ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ. Αυτό που θέλεις να μου πεις λοιπόν για τον μαθητή μου, είναι κάτι που μπορεί να μου φανεί xρήσιμο σε κάτι;» – «Όχι, δε νομίζω…» – «Ε, τότε, αφού αυτό που θες να μου πεις, δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό, ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω;!»

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

evimerologio | about | επικοινωνία | onlinediet | όροι χρήσης & προστασία προσωπικών δεδομένων