ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φεβρουάριος: Φρούτα & Λαχανικά Εποχής

 
«Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει».

Η γνωστή παροιμία μας μεταφέρει  στην άνοιξη. Μέχρι τότε όμως, έχουμε τόσα πράγματα να δούμε και να κάνουμε. Δεν ξεχνάμε όμως να επιλέγουμε πάντα εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Έτσι μπορούμε να επιτύχουμε την υψηλότερη θρεπτική αξία που μπορούν να αποδώσουν και την καλύτερη γεύση.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε να προσλάβουμε χημικές ουσίες, όπως φυτοφάρμακα και ορμόνες, τις οποίες τα τρόφιμα αυτά μπορεί να περιέχουν λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας.
Διάβασε επίσης: Ισορρόπησε εύκολα το βάρος σου μετά τις γιορτές!

Το Φεβρουάριο και για λίγο ακόμα μπορούμε να καταναλώσουμε τα φρούτα του χειμώνα πορτοκάλια ,λεμόνια, μανταρίνια, ακτινίδια και μήλα που αρχίζουν να μειώνονται. Τα χειμωνιάτικα φρούτα έχουν υψηλή διατροφική αξία και υπέροχη γεύση. Πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής μας κυρίως για να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας.

Το ακτινίδιο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Περιέχει ακόμα κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο ενώ κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι φυτικές ίνες που συμβάλουν στην καλύτερη πέψη, αλλά και λειτουργία του εντέρου.

Τα εσπεριδοειδή αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών, κυρίως της C και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως τα β-καροτένια. Προσφέρουν λοιπόν υψηλή αντιϊκή, αντιβακτηριδιακή και αντιγριπική προστασία θωρακίζοντας τον οργανισμό.

Προσοχή, τον Φεβρουάριο σταματούν τα γκρέιπ φρουτ και οι κλημεντίνες.
Διάβασε επίσης: Διατροφή μέσω internet

Κύριο λαχανικό που ξεκινάει αυτό το μήνα είναι οι αγκινάρες, εξαιρετική πηγή βιταμινών C, K, φολλικού οξέως, μαγνησίου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου, καλίου, σίδηρου, ασβεστίου, νάτριου, ψευδάργυρου καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος B. Μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι οι αγκινάρες, περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό  και είναι μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές. 

Άλλα λαχανικά του μήνα είναι τα αντίδια, τα καρότα, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μαρούλι, το μπρόκολο, το πράσο, τα ραδίκια, το σέσκουλο και το σπανάκι. 

Διάβασε επίσης: 5+1 μύθοι που σε ταλαιπωρούν στη δίαιτα

Το να καταναλώνεις φρούτα και τα λαχανικά εποχής είναι πάντα στον κατάλογο με τις αρχές της υγιεινής διατροφής.

Τρώμε σωστά για να ζούμε καλά!

Ξεκίνα σήμερα διατροφή μέσω internet με το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει μια πλήρη και ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και θα είναι προσαρμοσμένο στις δικές σου ανάγκες.

Απόκτησε το διαιτολόγιο σου με δυο απλές κίνησης, εδώ! 

 


Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο