Όσα πρέπει να ξέρεις για τη σοκολάτα

Με τον όρο σοκολάτα περιγράφουμε μια σειρά από προϊόντα που παράγονται από τους καρπούς του κακαόδεντρου. Το βοτανικό όνομα του κακαόδεντρου είναι Theobromine cacao και μεταφράζεται από τα αρχαία ελληνικά ως η τροφή των Θεών.

Ο καρπός του έχει σχήμα οβάλ, μήκος 2.5cm και κίτρινο έως πορτοκαλί χρώμα, η συγκομιδή του γίνεται χειμώνα-καλοκαίρι. Οι κόκκοι του κακάο σε κάποιες εποχές ήταν πολύτιμοι σαν χρυσάφι και προσφέρονταν σε Θεούς και βασιλιάδες, επίσης χρησιμοποιούνταν και σαν νόμισμα π.χ.10 σπόροι κακάο = ένα κουνέλι, 100 σπόροι κακάο = ένα σκλάβο.

Υπάρχουν 5 είδη σοκολάτας: (α) η σκόνη κακάο, (β) η μαύρη σοκολάτα ή υγείας με περιεκτικότητα 50-99%κακάο-η καλή μαύρη σοκολάτα ξεκινάει από 70-72%- (γ) η σοκολάτα γάλακτος με 10-30%κακάο, (δ) η κουβερτούρα, όπου είναι σοκολάτα ζαχαροπλαστικής που κυκλοφορεί σε πολλές ποιότητες ανάλογα με την περιεκτικότητα της σε κακάο και (ε) η λευκή σοκολάτα, η οποία δεν έχει καθόλου σοκολάτα, περιέχει μόνο βούτυρο κακάο, γάλα, ζάχαρη και βανίλια. Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει κανένα από τα δραστικά φαρμακολογικά χαρακτηριστικά της μαύρης σοκολάτας.

Διάβασε επίσης: Διατροφή Χωρίς Γλουτένη

Η μαύρη σοκολάτα χαρακτηρίζεται απ’ τη μεγάλη περιεκτικότητα της σε θεοβρωμίνη, η οποία μετά από κατανάλωση 1gr και άνω μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ναυτία, αϋπνία, ανησυχία, έντονη διέγερση, μυϊκό πόνο. Επίσης λόγω της θεοβρωμίνης προκαλεί μείωση της υψηλής πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς και έχει υψηλή αντιβηχική δράση. Σε αυξημένες ποσότητες (2-3 σοκολάτες) είναι επικίνδυνη για τα κατοικίδια διότι ο οργανισμός τους δε μπορεί να τη μεταβολίσει.

Είναι η σοκολάτα αντικαταθλιπτικό;

Η σοκολάτα ισοδυναμεί στο μυαλό μας με αγάπη και ασφάλεια και αυτό από μόνο του μειώνει το άγχος και τη κατάθλιψη. Η καλή μαύρη σοκολάτα βελτιώνει το αίσθημα της σωματικής κούρασης, προσφέρει απόλαυση των αισθήσεων, δίνει ένα ευχάριστο αίσθημα ευφορίας στον εγκέφαλο και χαλαρώνει τον οργανισμό από το άγχος. Αν αισθάνεστε πίεση, ήρθε η ώρα να καταναλώσετε σοκολάτα. Συνιστάται η λήψη της καλής μαύρης σοκολάτας, σαν προτεινόμενο βοηθητικό συμπλήρωμα της σωστής αντικαταθλιπτικής αγωγής

Είναι αφροδισιακό η σοκολάτα;

Η πεποίθηση ότι αυξάνει τη σεξουαλική διάθεση υποστηρίζεται για αιώνες.
Μάλιστα ο περιβόητος Καζανόβας ισχυριζόταν ότι του ήταν απαραίτητη…!
Δεν υπάρχουν όμως επιστημονικές έρευνες που να το τεκμηριώνουν λόγω της μεγάλης δυσκολίας που αντιμετωπίζουν κατά την εφαρμογή τους. Θα λέγαμε όμως με ασφάλεια ότι δημιουργεί όλες τις βιολογικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα και των δύο φίλων.

Προκαλεί η σοκολάτα εθισμό;

Η σοκολάτα δεν προκαλεί σωματική εξάρτηση αλλά ψυχολογική. Εμπίπτει στην κατηγορία των ψυχοδραστικών ουσιών υποκατάστασης (για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά). Το αίσθημα λαχτάρας της σοκολάτας είναι πραγματικό. Οι άνθρωποι που το βιώνουν είναι πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη σε υψηλότερο βαθμό από το γενικό πληθυσμό.

Ποια η σχέση της σοκολάτας με την Παχυσαρκία;

Η καλής ποιότητας σοκολάτα υγείας σπάνια προκαλεί παχυσαρκία. Η κατάχρηση όμως της σοκολάτας γάλακτος σίγουρα οδηγεί στη παχυσαρκία με όλα τα επακόλουθα προβλήματα για το καρδιαγγειακό και μεταβολικό σύστημα.

Είναι υπεύθυνη για την ακμή;

Δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στη σοκολάτα και την ακμή, για την οποία κυρίως ευθύνονται οι ορμονικές διαταραχές και η κακή διατροφή.
Γιατί πρέπει καταναλώνουμε κακάο και τα προϊόντα του;
Όταν το κακάο και η σοκολάτα καλής ποιότητας καταναλώνονται με μέτρο προσφέρουν ευεργετικά πλεονεκτήματα στη τόσο στη σωματική και όσο και ψυχική υγεία.

Διάβασε επίσης: Ασβέστιο (Ca): Ένα πολύτιμο στοιχείο

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

evimerologio | about | επικοινωνία | onlinediet | όροι χρήσης & προστασία προσωπικών δεδομένων