Blog

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα προμηνύει την έναρξη της Σαρακοστής και φέρνει στο μυαλό μας πλήθος εδεσμάτων για το μεσημεριανό τραπέζι. Επίσης καλό είναι να θυμάσαι, πως πρόκειται για ένα γεύμα και όχι όλη την ημέρα. Φρόντισε να κάνεις να ξεκινήσεις την μέρα σου με πρωινό και να μην φτάσεις στο τραπέζι πεινασμένος/η.

Το γεγονός ό,τι τρώμε νηστίσιμα δεν σημαίνει ότι είναι και ακίνδυνα.

Η λαγάνα, το ψωμί της Καθαράς Δευτέρα. Μια φέτα 30γρ. αποδίδει 80 θερμίδες, όσο δηλαδή και το κανονικό ψωμί.

 

Ο ταραμάς, είναι πλούσιος σε φώσφορο, κάλιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όμως έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Καλό είναι να μην υπερβάλεις στην ποσότητα. 

Προσοχή στα άτομα με υπέρταση.

 

Διάβασε επίσης: Τι είναι ο μεταβολισμός;

Τα θαλασσινά, καλαμαράκια χταπόδι, γαρίδες περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και έχουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Μια μερίδα αποδίδει περίπου 250 θερμίδες. Προσοχή όμως, προτίμησε τα ψητά ή βραστά και όχι τηγανιτά. Επίσης, τα κονσερβοποιημένα θαλασσινά περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

 

Συνήθως τα θαλασσινά κατηγορούνται για την αύξηση της χοληστερίνης, κάτι που δεν ισχύει. Περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα και είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12.

Ο χαλβάς, παραδοσιακό γλυκό της ημέρας. Πλούσιος σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό αλλά με ιδιαίτερα αυξημένες θερμίδες, αφού 50γρ. αποδίδουν 250 θερμίδες. Αποτελείται κυρίως από ταχίνι (κατά 60%) έχοντας έτσι τις ευεργετικές ιδιότητες του σουσαμιού. Το σουσάμι λόγω της βιταμίνης Ε και των λιγνανών που περιέχει ασκεί σημαντική αντιοξειδωτική, υπερχοληστερολαιμική και αντικαρκινική δράση. Επίσης

η υψηλή περιεκτικότητα του σε θειαμίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο συμπληρώνει εξαιρετικά την διατροφή μας. Όλα αυτά όμως όταν καταναλώνεται με μέτρο!

Διάβασε επίσης: Τι θα φάμε σήμερα;

Προτίμησε τα όσπρια, μια πολύ θρεπτική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης και στην καλή διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επίσης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Εμπλούτισε το γεύμα σου με σαλάτες για φυτικές ίνες και βιταμίνες και συνόδευσε το με ένα ποτηράκι κρασί που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Διάβασε επίσης: evimerologio Μαρτίου

Τήρησε το έθιμο της Καθαρής Δευτέρας με σωστές επιλογές για την υγεία σου.

Καλά Κούλουμα και Καλή Σαρακοστή!!!

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *