Λευκή Vs Μαύρης Ζάχαρης
Share this
Η ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή της αποτελεί έναν απλό υδατάνθρακα ενώ πολύς λόγος γίνεται για την θρεπτική αξία της μαύρης ζάχαρης.
Η ζάχαρη παρασκευάζεται κυρίως από ζαχαροκάλαμο. Κατά την επεξεργασία της απομακρύνεται η μελάσσα με αποτέλεσμα την παραγωγή της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης ως τελικό προϊόν.
Η σουκρόζη αποτελεί τη γνωστή σε όλους μας ζάχαρη (άσπρη) ενώ η μαύρη ζάχαρη αποτελείται από άσπρη ζάχαρη -στο μεγαλύτερο ποσοστό της- και μελάσα, η οποία της δίνει το καστανό χρώμα.
Διάβασε επίσης: Ένα μήλο την ημέρα..;
Σε οποιαδήποτε μορφή της η ζάχαρη αποδίδει τις ίδιες θερμίδες δηλ. 20kcal/ 5γρ. που αντιστοιχούν σε μια (1) κουταλιά γλυκού.
Η διαφορά είναι ότι η καστανή ζάχαρη λόγω της περιεκτικότητας της σε μελάσα, αποτελεί πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και θεωρείται πιο θρεπτική.
Διάβασε επίσης: Δίαιτα; Όχι, ευχαριστώ!
Παρόλα αυτά, τα οφέλη της προς τον οργανισμό μας είναι μηδαμινά και αμελητέα λόγω της πολύ μικρής περιεκτικότητας των θρεπτικών της συστατικών.
Άρα λοιπόν, θεωρητικά η μαύρη ζάχαρη είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Επί της ουσίας όμως δεν έχει καμιά διαφορά με τη λευκή.
Διάβασε επίσης: Κάψιμο λίπους και πως θα το πετύχω!
Καλό θα ήταν λοιπόν αντί να αντικαταστήσετε την άσπρη ζάχαρη με μαύρη, να μειώσετε συνολικά τη πρόσληψη ζάχαρης.
Θα χαρώ πολύ να διαβάσω την άποψη σου στα σχόλια!
Ρώτα τη διαιτολόγο!
Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου!
Έχεις απορίες σε σχέση με τη διατροφή; Στείλε την ερώτηση σου μέσω της φόρμας επικοινωνίας Contact
Ξεκίνα σήμερα διατροφή μέσω internet με το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει μια πλήρη και ισορροπημένη υγιεινή διατροφή προσαρμοσμένη στις δικές σου ανάγκες.
Share:
