Λευκή Vs Μαύρης Ζάχαρης

Η ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή της αποτελεί έναν απλό υδατάνθρακα ενώ πολύς λόγος γίνεται για την θρεπτική αξία της μαύρης ζάχαρης.

Η ζάχαρη παρασκευάζεται κυρίως από ζαχαροκάλαμο. Κατά την επεξεργασία της απομακρύνεται η μελάσσα με αποτέλεσμα την παραγωγή της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης ως τελικό προϊόν. Η σουκρόζη αποτελεί τη γνωστή σε όλους μας ζάχαρη (άσπρη) ενώ η μαύρη ζάχαρη αποτελείται από άσπρη ζάχαρη -στο μεγαλύτερο ποσοστό της- και μελάσα, η οποία της δίνει το καστανό χρώμα.

Σε οποιαδήποτε μορφή της η ζάχαρη αποδίδει τις ίδιες θερμίδες δηλ. 20kcal/ 5γρ. που αντιστοιχούν σε μια (1) κουταλιά γλυκού.

Η διαφορά είναι ότι η καστανή ζάχαρη λόγω της περιεκτικότητας της σε μελάσα, αποτελεί πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και θεωρείται πιο θρεπτική.

Παρόλα αυτά, τα οφέλη της προς τον οργανισμό μας είναι μηδαμινά και αμελητέα λόγω της πολύ μικρής περιεκτικότητας των θρεπτικών της συστατικών.

Άρα λοιπόν, θεωρητικά η μαύρη ζάχαρη είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Επί της ουσίας όμως δεν έχει καμιά διαφορά με τη λευκή.

Καλό θα ήταν λοιπόν αντί να αντικαταστήσετε την άσπρη ζάχαρη με μαύρη, να μειώσετε συνολικά τη πρόσληψη ζάχαρης.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας, να προβάλλουμε εξατομικευμένες διαφημίσεις ή περιεχόμενο και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα μας. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή", συναινείτε στη χρήση των cookies από εμάς.
View more
Αποδοχή
Απόρριψη