Blog

Λευκή Vs Μαύρης Ζάχαρης

Η ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή της αποτελεί έναν απλό υδατάνθρακα ενώ πολύς λόγος γίνεται για την θρεπτική αξία της μαύρης ζάχαρης.

Η ζάχαρη παρασκευάζεται κυρίως από ζαχαροκάλαμο. Κατά την επεξεργασία της απομακρύνεται η μελάσσα με αποτέλεσμα την παραγωγή της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης ως τελικό προϊόν. Η σουκρόζη αποτελεί τη γνωστή σε όλους μας ζάχαρη (άσπρη) ενώ η μαύρη ζάχαρη αποτελείται από άσπρη ζάχαρη -στο μεγαλύτερο ποσοστό της- και μελάσα, η οποία της δίνει το καστανό χρώμα.

Διάβασε επίσης: Ένα μήλο την ημέρα..;
Σε οποιαδήποτε μορφή της η ζάχαρη αποδίδει τις ίδιες θερμίδες δηλ. 20kcal/ 5γρ. που αντιστοιχούν σε μια (1) κουταλιά γλυκού.

Η διαφορά είναι ότι η καστανή ζάχαρη λόγω της περιεκτικότητας της σε μελάσα, αποτελεί πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και θεωρείται πιο θρεπτική.

Διάβασε επίσης: Δίαιτα; Όχι, ευχαριστώ!

Παρόλα αυτά, τα οφέλη της προς τον οργανισμό μας είναι μηδαμινά και αμελητέα λόγω της πολύ μικρής περιεκτικότητας των θρεπτικών της συστατικών.

Άρα λοιπόν, θεωρητικά η μαύρη ζάχαρη είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Επί της ουσίας όμως δεν έχει καμιά διαφορά με τη λευκή.
Διάβασε επίσης: Κάψιμο λίπους και πως θα το πετύχω!

Καλό θα ήταν λοιπόν αντί να αντικαταστήσετε την άσπρη ζάχαρη με μαύρη, να μειώσετε συνολικά τη πρόσληψη ζάχαρης.


Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *